Monday, July 25, 2016

Hoidiste hooaeg.


Hoidiste tegmine on üks igavesti kihvt ja põnev ettevõtmine... käsitööd teen ikka suvel ka, aga vaaritada on samuti mõnus.

Kevade poole ostsin ägeda hoidiste raamatu, millest nüüd olen nii mitmedki retseptid järgi proovinud. Kiidan väga sellist raamatut nagu "Hoidistaja salanipid", autoriteks Andra Kalda ja Ragne Värk. Raamat on ilus, pildid on kaunid ja retsepte on ikka hiiglama palju. Väärt ost!

Keldris on juba päris arvestatav kogus hoidiseid. Kui keegi nüüd vaatab, et hullult palju kraami sisse teinud, siis päris nii hull see asi pole. Kogused pole suured, aga püüan võimalikult erinevaid ja huvitavaid hoidiseid teha.

Mis ma siis siiani teinud olen :)

MAASIKAD:
1. toormoos sügavkülma
2. viilutatud maasikad suhkruga sügavkülma  (hea kookide vahele panna)
3. keedumoos (täitsa tavaline)
4. keedumoos rummiga (hea kooslus, lisasin veidi rummiessentsi)

METSMAASIKAD:
1. toormoos sügavkülma

MURAKAD:
1. keedumoos (klassika... nii hea)

AEDVAARIKAD:
1. toorelt karpidega sügavkülma (imehea kookide vahele panna)
2. keedumoos koos martsipaniga (hea - retsept raamatust "Hoidistaja salaraamat")
3. keedumoos koos valge šokolaadiga (ka maitsev - "Hoidistaja salaraamat")

METSVAARIKAD:
1. klassikaline keedumoos

MUSTSÕSTRAD:
1. keedumoos koos vaarikatega
2. klaasikaline keedumoos... ainult mustsõstar
3. keedumoos koos apelsiniga (üks mu eriline lemmik)

Retsept: mustsõstramoos apelsiniga
2  kg mustsõstraid
3 apelsini ( mahl + riivida koor)
suhkur maitse järgi (1,2 kg moosisuhkrut + 1 kg tavalist) 

4. siirup
5. liköör

Retsept: 
300 g suhkrut
300 g mustsõstraid
1 pudel valget rummi (0,5l)



APRIKOOSID:
1. keedumoos

MURELID:
1. toorelt suhkruga sügavkülma
2. keedumoos

KIRSID:
1. keedumoos
2. keedumoos koos veidikese rummiga... hea kooslus !

PLOOMID:
1. keedumoos koos amarettoga (imehea!)

Retsept:
2 kg ploome
1 väike pudel (0,2l)  amarettot
suhkrut (panin umbes, et ikka magus oleks... moosisuhkrut ja tavalist)

PUNASED SÕSTRAD:
1. kõik jäävad põõsa otsa :)



KURGID:
1. siiani olen ainult marineerinud, soolaste hoidiste hooaeg alles algas minu jaoks :)



Viire Valdma marineeritud kuumutamata kurgid (olen neid mitu aastat teinud ja säilivad väga hästi):
 Retsept on raamatust "Näitlejate kokaraamat".

1 liitrise purgi põhja mõõda:
1 spl soola
1 spl suhkrut 
1 spl äädikat
2 küüslauguküünt
mustsõstralehti
tilliõisi ja -varsi

Mina kurke eelnevalt kuumas vees ei hoia, laon purki ja valan kuuma vee peale, kaanetan ja panen rätiku alla sooja.

MEHHIKO MINIKURGID:
kasvatan neid sel aastal esimest korda, alguses nägid üsna nirud välja, aga nüüd kannavad kui pöörased. Panin 10 seemet kasvama ja kõik tulid kenasti ka üles:


Viljad tuleb tarvitada enne kui need ülekasvavad, suuruselt on umbes karusmarja suurused ja koor on veidi hapuka maitsega.  Muidu on täitsa kurkide maitsega.


Kõlbavad vist põhiliselt marineerimiseks või ka toorelt... mina marineerisin.

Sügise poole kirjutan soolastest hoidistest rohkem :) Valmivad tomatid, paprikad, kõrvitsad.....







Järgmisel korral käsitööst! :)

Ilusat suve ja head hoidistamist! Kui kellegil on mingi äge retsept, siis palun kirjutage kommentaaridesse!


 




5 comments:

  1. Jaksu ja lusti hoidistamisel ning mõnusaid naudinguhetki aasta külmemal perioodil! :)

    ReplyDelete
  2. Hmm, miks punased sõstrad põõsasse jäävad? Kui mudilased mulle külla tulevad, siis esimese asjana otsitakse sügavkülmast üles terved punased sõstrad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Punased sõstrad ei lähe kohe miskit moodi meil "kaubaks"... olen varem ka mitut moodi neid teinud, aga ikka on hapud mis hapud :)
      Linnud rõõmustavad :)

      Delete
  3. Oh, mis tore suvi! Nii palju rõõmu ja tööd.

    ReplyDelete