Saturday, September 14, 2013

Kõrvits, kolmest esimene :)


Kõrvits mulle meeldib! Sel aastal ma kõrvitsasaaki ei saanud, aga hea naabrinaine varustas mind kõrvitsatega.

Võtsin täna ette esimese kõrvitsa (kõige pisema), muskaatkõrvitsa. Ilus tumekollane kõrvits.


Mõtlesin, et võiks katsetada sel aastal erinevaid kõrvitsatoite.... hoidiseid, salateid, küpsetisi...
Jagasin kõrvitsa pooleks, koorisin ja tükeldasin ühe poole potti ja keetsin moosiks. Lisaks panin ühe apelsini ning riivisin ka koore, et maitse tugevam oleks. Et liiga lääge moos ei tuleks, siis riivisin ka ühelt sidrunilt koore maha ja pigistasin mahla lisaks. Keetsin kõrvitsa pehmeks ja saumikseriga püreestasin ühtlaseks massiks. Lisasin suhkru ja keetsin veel natuke:


Ilus apelsinivärvi moos sai valmis:


Mulle maitses ja isegi mu mehele... kes tavaliselt kõrvitsatoite heaks ei kiida :)

Teise poole kõrvitsast viilutasin, koos koorega. Asetasin ahjupannile ja panin ahju, küpsetasin 180`C juures umbes 50 min. Sai parajalt pehme kahvliga katsudes.


 Eemaldasin koore ja püreestasin kogu massi.


Jagasin kogu saadud kraami kilekottide sisse, lasin jahtuda ja panin sügavkülmikusse. Varem pole ma sellist püreed teinud, aga teatavasti on seda hiljem mõnus erinevate küpsetiste ja roogade sisse lisada.



Järgmiseks ongi mul plaanis kasutada seda püreed muffinite küpsetamisel :)  Sellest aga järgmisel korral kui teise kõrvitsa tegemise ette võtan.

9 comments:

  1. Ilus kollane moos.
    Ise ma polegi kõrvitsamoosi proovinud, aga püreed panen jäässe küll. Nii hea talvel võtta.

    ReplyDelete
  2. Jajah, niisuguse tsitruselise-maitsega kõrvitsamoosi söövad ka need, kes seni kõrvitsat vaid marineeritult tarvitanud on.
    Mul ka sel aastal kõrvitsaid ei ole, sest eelmisest aastast veel hoidiseid alles. Üritan siiski häid mõtteid edaspidiseks talletada.

    ReplyDelete
  3. See püree on kõrvitsasaiaks väga hea - retsept on Nami-Namis. Meie pere sööb suure saia korraga ära :).

    ReplyDelete
  4. Ilus, kollane moos. :) Kui kunagi kõrvitsa kätte saan (ema just eile pakkus) proovin ära. Mulle maitseb kõrvitsapüree supp, enne kui pott tühi rahule ei jäta :) Jõuluks olen teinud kõrvitsasaia erinevate pähklite ja piiviljadega, nämm. :))

    ReplyDelete
  5. Kõrvitsasaiast olen ma ainult kiitvaid hinnanguid kuulnud, aga ise teinud ei ole. Proovin nüüd kindlasti järgi :)

    ReplyDelete
  6. http://kulinaarsedeksitused.blogspot.com/2011/10/kreemjas-korvitsapureesupp.html
    Proovi seda suppi. Isegi mina, kes suhtus seni kõrvitsasse vaid kui jõuluõhtu vorstikõrvasesse olen sattunud sellest supist peaaegu sõltuvusse. Kersti teeb seda muidugi nii kuramuse hästi ka. Valge külma veiniga on lausa restoranitoit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peaks proovima jah, ma arvan, et mulle maitseb. Ainult, et Teet jääb sedasi nälga :)
      Mehed :)

      Delete
  7. Ma soovitan kõrvitsasuppi ja pirukat.

    ReplyDelete