Thursday, January 24, 2013

Lõngad ootavad...


Käisime täna Ruhjas, meile lähimas Läti linnakeses... 30 km sõitu ja kohal. Kahju, et fotokat kaasa ei haaranud, tänane ilus ilm pakkus nii mitmeid kauneid kaadreid.

Juba ammu tahtsin minna vaatama ja uudistama, kas ka Ruhjas Läti villaseid lõngu müüakse. Müüdi küll ja veidi tõin kaasa ka. Hind on mu meelest üsna normaalne, 100g maksis 1.92 eurot. Mõnusalt parajad portsud sokkide või kinnaste kudumiseks.


Kaardiga maksta ei saanud ja latte mul kaasas polnud... aga müüja oli nii lahke ja müüs ka eurode eest. Väga tore ja vastutulelik müüja!

Kuna koht on üsna väike, siis poodidest on enamus toidupoed. Üllatav oli, et peaaegu igas poes olid ka lõngad müügil... küll akrüülid enamuses, aga siiski lõngad. Ei tea kas Läti naised on seal kõvasti kuduma-heegeldama hakanud.

Üks pisike raamatupood on seal ka, soetasin endale ühe mustriraamatu:


Sama raamat on ka Eestis just müügile tulnud, aga hind märksa soolasem kui Lätis. Ostsin raamatu 12 euro eest, Eestis on sama raamatu hind ca 20 eurot.


Raamatute ja lõngade hinnad on odavamad kui Eestis, toidukaup enamuses kallim kui meil. Küllap Riias, suurlinnas, on hinnad ka pisut teised kui Läti ääremaal.

Kui ma Lätis käin, siis on meil väljakujunenud kaubad, mida alati ostame:
- maitsvad saiakesed
- sprotid
- pärmitaigna valmistamiseks jahud (lisad ainult sooja vett ja veidi õli ning taigen kerkib kui mühin...maitsev ka)
- doktori vorst ( see on neil hea, maitseb samuti nagu viinerid, mis nõuka ajal õnnestus saada... mitte sellised nagu meil poodides müüakse).
- kohukesed
- halvaa (saab lasta endale kaaluda palju tarvis, alati maitsev, värske ja tublisti odavam kui Eestis)
...

Millal te viimati käisite Lätis? Mis on teie lemmikkaubad?





16 comments:

  1. Issver, mis sa nüüd tegid???!!! Nii äge raamat! Ja lõngad on ka ilusad. Oeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei olnud küll plaanis midagi hullu korraldada :)

      Delete
  2. Jahahh, keset talve siis nüüd sedaviisi ... Ma ei pääse praegu kuhugi liikuma ju ! Kõigepealt vaja oma tervisega nö kaubale saada, aga minu jaoks on ka üsna selge, et ... Ei saa me läbi Lätita ! Suvel käisin ja suvel tahaks jälle minna !
    Ja kauba-artiklid : Riia sprotid, korralik kõva juust, kallitele kommid ja tumedad küpsised (ise ei tohi süüa), korralik vorst ja kindlasti üht-teist veel. Aga vot pärmitaigna-jahust ei ole ma varem kuulnud, ega ole osanud otsidagi.
    Ammusematel aegadel olid hitt-toodeteks keraamika, vitspunutised ja karvastatud mänguasjad ning tegelikult on keraamika ja punutised ka praegu mu ihaldusobjektideks.
    Ilmselt, kui elaksin lähemal, oleks nimekiri ka pikem ning sinna lisanduks ka käsitööks vajalikku materjali.
    Ahhh, lõngad on väga kenad ! Mis muud kui .. mõnusat kudumist !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tõesti, omal ajal sai ka ise sealt keraamikat koju toodud. Ja muidugi vitspunutised on neil uhked... ma ei ole nüüd viimasel ajal hinda uurinud, aga paar aastat tagasi tõin emale ühe ilusa kaanega korvi, mis oli hea väga ilus ja hinnalt soodne. Millegipärast arvan et vitspunutised on seal ka praegu odavamad kui Eestis.
      Sulle soovin aga head tervist ja hoia end!

      Delete
  3. Lõngad on kaunid ja tõotavad ilusaid kudumeid. Raamatu kaasabil eriti.
    Lätis käisin viimati umbes aasta tagasi. Ja mina ei tule kunagi ära ilma lehmakommideta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lehmakommid on mul täitsa meelest läinud :) Vanasti, ehk siis nõuka ajal, sai väga tihti Lätis käidud... ja lehmakomme sai ka toodud.

      Delete
  4. Mustriraamat paistab väga huvitav olevat. Ise pole ammu raamatupoodi - ei kodumaal ega Lätis - jõudnud. Lõngad nii värsketes toonides.
    Viimati kui Riias käisime sõime kohvikus kõhu pagaritoodetest täis... mis kaasa tõime, ei mäletagi... lõng see igal juhul polnud, sest seeeeee oleks mul meeles ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mõned aastad tagasi käisin töö-asjus üsna tihti Riias ja mulle see linn väga meeldib. Lisaks kohvikutele, kus maitsvad pagaritooted, tasuks ära käia ka "Lidos"... väga muljetavaldav oma ilus ja suurepärase toiduvalikuga.

      Delete
  5. Igati õnnestunud käik. Lõngad ja raamat, no mis sa veel oskad tahta.
    Ise käisin viimati Lätis ( Riias) koolitusel mõned aastat tagasi. Peale muu söögikraami ( leib, juust) tõin kaasa läti balsami mustsõstraga. See nüüd ka meil saadaval. Külma ilmaga kulub ära ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huvitav lugeda, mida keegi Lätist kaasa toob. Mustsõstraga balsamist pole ma üldse kuulnudki. Ükskord prooviks ostsime tavalise balsami ja meist ta kappi seisma jäigi... õudselt mõru oli :)

      Delete
    2. Just. Ma olin ka kuulnud balsamist ja ka näinud vanaemal kapis aastaid seismas, keedi ta vastu huvi ei tundnud. ;) Sel korral oli üsna jahe ilm, jalutasine Riia vanalinnas ja sattusime ühte kenasse vanahõngulisse kohvikusse, kus pakuti käsitsi tehtud šokolaadimaiustusi. Sealne kena ettekandja soovitas soojenduseks. Me algul küll suhtusime ettevaatlikult. Kuid neiu naeratas kenasti ja lubas, et me ei kahetse. Tõesti ei kahetsenud. Tõime koju kostiks kaasa ka. Nüüd ostan seda igaks talveks endale koju. Mõnus teega limpsata ja aknast tuisku vaadata. :)

      Delete
    3. Ma pean siis ka sellele balsamile pilgu peale panema :)

      Delete
  6. Tean, et ei oska lühidalt kokku võtta oma mõtteid, niisiis.... Käisin 2010 aasta suvel reisil Lätis Kolka neemel ja Ventspilsis (fantastiline koht) ja Lääne- Lätis. Imeline! Läti lihtsalt ei väsi üllatamast ja veel ei ole olnud sellist korda, et jääks ostmata raami sees kärjed meega. Kõige puhtam mesi üldse, mida saada võib. No ja lehmakommid ja jõhvikaliköör. Punutised ja puust esemed muidugi ka, aga mu lemmikud on siiamaani Sigulda kepid, mis mul kodus on pahupidi pööratud ja seinas ning teenivad nagide ülesandeid :) Ja Lätist käib vahel Eesti turgudel ja laatadel linaseid disainerrõivaid müümas üks noormees. Tal on alati selliseid kleite, mis on justkui miss Fisheri mõrvalugudest välja astunud. Neid olen ma ka üksjagu koju toonud :D
    ....Ja see raamat on küll üks hea vihje, seda peab uudistama minema! Või siis tuleb jääda ootama, et milline mustrivalik siia blogisse jõuab :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ventspilsis ma kahjuks ei ole käinud, aga olen kuulnud, et see on üks ilus linn... täis lilli ja lilleskulptuure.
      Sigulda keppe on minulgi kuskil paar tükki olemas, kooliaegsetest ekskursioonidest. Mõned aastad tagasi käisime Siguldas ja ka rippraudteega sõitmas. Üsna kigisev ja kägisev oli, natuke nagu hooletusse jäänud... aga ära sõitsime ja alla ei kukkunud :)

      Delete
  7. Hello, Ulle,
    I have not read your article in funny Japanese yet, but these colours are so brillant, and the last photo of Prints is so lovely, It would be nice to use the tissue to dairy goods, for what are you going to use it? I am looking forward to seeing your next works, Ulle.
    Keep warm!
    Love
    Eiko

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Eiko,
      it`s so great that you visit my blog! :) From this yarn probably I will knit socks and mittens.

      Delete